“Elemental“ kao muzički lampion želja

Sedmočlani hrvatski bend muzičke matrice ne obogaćuje samo sjajnim vokalnim sposobnostima, već i porukama koje odmotavaju klupko emocija. Strele ljubavi odašilju direktno u ranjeno balkansko srce, a zauzvrat dobijaju smeh, suze i ovacije vernih slušalaca. Oni su improvizovani vatromet emocija na bini, hodajući notni sistemi ispunjeni idealima i toplinom. Za “Javnu Lajnu“, predstavnica grupe “Elemental“ – Mirela Priselac Remi.

 

Kada bi komšijske države Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora igrale masne fote, ko bi u toj igri koga izljubio, a ko bi se nadurio?

Prvo sam morala guglati što znače “masne fote“, haha… Kod nas je to “boca istine“. Srbija bi ljubila Hrvatsku na sva zvona, Hrvatska bi se pravila da joj to ne paše, a potajno bi se napalila, Crna Gora bi gledala u čudu a onda se i ona priključila. Ne znam zašto nismo uključili Sloveniju – ona bi sjedila u kutu, voajerski. BiH bi se samo cerekala, jer ona dobro zna što je to kad imaš tri strane i svaka vuče na svoje.

O ukusu ne treba raspravljati. A o neukusu?

Neukusu treba reći “ne“, kaže mudri Koja iz Discipline. Slažem se s njim. Zna on što priča, ima godine iskustva.

Kritičko mišljenje zastupljeno u vašim tekstovima jeste prepoznatljiv začin. Da li i dalje imate ambiciju da objavljujete pesme koje kritikuju društvo?

Dok god bude inspiracije na ovom našem malom Balkanu, pisat ćemo društveno angažirane pjesme. Znači – zauvijek! Osim ako se svi ne preselimo u Irsku ili Njemačku, onda ćemo pisati o tome zašto je premalo krigli na Oktoberfestu i zašto Guinness ne proizvodi craft pivo. Zapravo, voljela bih da mi to budu teme, umjesto ovih naših.

Izvor; gradski.fm

Šta ste naučili iz svoje dosadašnje karijere?

Da gazde klubova ne razlikuju “monitor na pozornici“ od monitora kompjutera. Da se treba izboriti za minimalne tehničke uvjete. Da ne valja paliti klimu na 43 stupnja na autocesti dok kombi stoji u mjestu jer će cijeli sustav elektronike crknuti. Da crne mačke ne podnose dobro vrućinu. Da Shota ne smiješ ostaviti samog s vinjakom. Da menstruacija uvijek dolazi na dan velikog putovanja i koncerta. Da u Gospiću imaju dobru infuziju. Da “podmornica“ nije samo podvodno plovilo. Da prijatelji dođu i odu, a jazavci ostaju.

Da li su slobodoumlje i liberalnost zavladali Hrvatskom?

Pozor! Javljam se iz budućnosti, iz godine 2058.! Slobodoumlje, liberalna misao, tolerancija i istinska sreća zbog uspjeha bližnjeg svoga napokon su zavladali Hrvatskom! Ne samo Hrvatskom – cijelim Balkanom. Ove godine, ni jednom susjedu nije crkla krava, ničija trava nije bila zelenija. Štoviše, trava je legalizirana! Pozdrav iz budućnosti! Fijuuu!

Koja pesma “Elementala“ na koncertu izaziva da publika levitira na ćilimu ljubavi?

“Prokleta ljubav“… Tu se svi počnu hvatati, a mi dogovorimo s majstorom rasvjete da malo spusti svjetla. Direktno radimo na podizanju nataliteta u regiji. Trebali bismo dobivati poticaje iz EU fondova. Osim “Proklete ljubavi“, tu je i “Romantika“ za ove sa slabijom erektilnom funkcijom, ne želimo nikoga izostaviti. Ljubav je ljubav!

Koliko često se pronalazite u tuđim rečima, a koliko puta se izgubite u vlastitim?

Gore sam citirala Koju, što znači da sam dobra s tuđim riječima. Neki puta vlastite jednostavno nisu dovoljne. To je recimo kao kad me pitaju zašto pišem pjesme – kad na nekom od digitalnih muzičkih servisa ne mogu naći pjesmu koja odgovara mom raspoloženju, ja napišem vlastitu. Ali onda se također, čovjek izgubi u tim riječima. Previše je foldera i Word dokumenata punih riječi prošlo ispod mog mosta. Trebala bih asistenta.

Izvor; nacional.hr

Šta biste poželeli od duha iz čarobne lampe koji bi vam ispunio tri želje?

Da ukine ljetno/zimsko računanje vremena.

Da se sarma nikada ne odmota tijekom kuhanja.

Da F-dur nema barre.

Živimo li između jave i sna ili jave i dna?

Zašto tako crno? Čaša je polu puna. Ja sam utopist, pozitiva ispred svega. Za početak, živi smo. Živimo. Pobrinut ćemo se da živimo najbolje što znamo i umijemo, unutar zadanih okvira. Kad nam okviri više neće odgovarati, srušit ćemo ih i napraviti nove.

Da li je srce jedini filter kroz koji propuštate emociju dok pevate?

Srce i “ono kad ti se koža naježi“. To su jedina dva filtera koja su bitna za umjetnost. Ako radiš iz srca, slušatelju/gledatelju naježit će se koža. To je najneposrednija reakcija koju ikada možeš dobiti. Tu nema kalkulacije, pretvaranja, zidova ili prenemaganja. Naježi se i znam da si iskreno osjetio. I da sam iskreno poslala poruku u svijet.

Narod je zadojen strahom i poprskan medijskim otrovom. Uslove života na Balkanu preživljavaju jedino polupismeni ljudi i bubašvabe. A mi ostali?

Imamo dvije opcije. Pod hitno razviti supersposobnosti ili jednostavno kupiti aviokartu u jednom pravcu. OK, ima i treća opcija – mijenjati ono što nam se ne sviđa, ali nije to tako lako. Lakše je lajkati na Facebooku. Tko će na ulicu, stiže zima….

Koja je razlika između posla i životnog poziva?

Na poslu možeš dati otkaz, životnom pozivu možeš otkazivati koliko te volja, na kraju će te opet naći. Možda u nekom drugom obliku, ali opet će te uhvatiti u svoju mrežu. Zapravo, nećeš mu moći pobjeći. Kad na mobitelu vidiš da je pozivatelj “život“, javi mu se.

Ko su današnje sluge Šejtana?

Nećemo sad o bajkama i pričama, vilenjacima, Rumpelštilskom i Kapetanu Kirku… Samo realno!

Izvor: oradio.rs

Koja je elementarna čestica “Elementala“ i koje je njeno svojstvo?

Nije čestica, nego filter. Zove se “no bullshit“, nema ga nažalost na Instagramu. Primjenjujemo ga na sve svoje prizore od 1998. i to nam je jedna od konstanta. Kroz taj filter, vidiš stvari kakve jesu i prikazuješ ih kakvima jesu.

Kada i gde nastupate u narednom periodu?

14.11. – akustični session, Interliber (sajam knjiga) Zagreb;

24.11. – Hrvatska televizija, nastup uživo;

30.11. – Hrvatska televizija, nastup u emisiji “Dobar dan Hrvatska“;

3.12. – Hrvatski radio 2 – nastup u emisiji “Music pub“;

4.12. – akustični session u knjižari Rockmark, Zagreb;

7.12. – Poreč;

9.12. – Novi Sad;

14.12. – Zagreb Elemental (XOXO);

15.12. – Zagreb Elemental (XOXO);

22.12. – Pula;

Najlepši stihovi koji su ujedno i jasna poruka društvu su…? 

“A nama treba nešto glasno,

nešto još glasnije od nas,

da lupi tamo di smo tanki

pa da pustimo glas!“

(Elemental, “Nešto glasno“, 2018.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *