Wonder Strings na beovizijskim kočijama

Ženski gudački kvartet Wonder Strings godinama unazad stvara žičanu harmoniju obitavajući u muzičkom raju u kojem vladaju red, rad i disciplina. Dok je pakao pun muzičara amatera, čarobna četvorka vrši ozbiljnu transcedenciju nota i užitka i time otvara vrata svim slušaocima dobrog ukusa i istančanog sluha. O radnoj etici i posvećenosti, kao i o aktuelnom uspehu, govori predvodnica ove neraskidive muzičke geometrije – Aleksandra Sandra Popović.

 

Muzika je raspored znakova. Ako se znakovi rasporede na nepoželjan način, to postaje buka. Danas postoji mnogo buke koja se smatra muzikom. Šta vi smatrate muzikom?

Slično kao sa rečima, čak i kada su najlepše, ako se ne poslože lepo nema harmonije. Note su jezik koji je univerzalan, a kvalitet muzike uvek pobeđuje buku, i to ne decibelima. Muzika se ne sluša samo ušima, češće se čuje srcem, kada dodirne neku tajnu žicu i izazove emociju koja dugo nije plivala… Ponekad se i gleda, odnosno upija svim čulima.

Da li klasična muzika podrazumeva mnogo matematike i koliko su članice Wonder Stringsa dobre matematičarke?

Matematika je čudo i ako za trenutak pobegnemo u filozofiju, moramo spomenuti Platonovu čuvenu: „Najviši oblik misli je u matematici.“ Priznajemo da se ne snalazimo sa trigonometrijom i integralima, ali sa notama odlično baratamo i energiju svake od nas – zvuk instrumenta, profesionalni ali i lični vajb – bar četiri množimo sa 4.

Ako je zvuk aranžiran u muzičkoj geometriji tako da dotiče istančene delove našeg bića, da li se to može smatrati pokušajem da se dotakne sam život?

Nikako drugačije. Da samo sviramo ne bismo bile ovde gde jesmo. Mi muzikom kreiramo novu dimenziju i u nju uvlačimo sve koji nas prate.

Ove godine Wonder Strings učestvuje sa pevačicom Ivanom Vladović na Beoviziji, sa pesmom “Moja bol“. Šta i koliko očekujete?

Ovo je naš prvi nastup na Beoviziji, posmatramo ga kao izazov kome je bilo teško odoleti. Kockice su se sklopile tako da baš 2019. bude trenutak. Izvodimo pesmu “Moja bol“ zajedno sa našim Aleksandrom Radulovićem, koga volimo da zovemo petim elementom kvarteta. Vokal Ivana Vladović, kvartet, kahon, magija Aleksandre Milutinović koja je napisala muziku i tekst… Takmičimo se za Izrael!

Kakva je ove godine konkurencija na Beoviziji?

S obzirom na to da smo se na ovo takmičenje prijavili kao skoro potpuni anonimusi za taj žanr muzike,  nismo ni kompetentni da presuđujemo o kvalitetu samog takmičenja. Na izvestan način smo “van konkurencije“.

Evrovizija je nakada bila muzički spektakl. A danas?

Evrovizija je i dalje spektakl i velika mašina za pravljenje novca. Da nije tako, ne bi ni opstajala ovoliko dugo. Kao što je naša pažnja sve kraća i zahteva mnogo jače impresije, tako i Eurosong iz godine u godinu povećava svoju potrebu za što većom senzacijom. Ipak verujem da tu takođe postoje granice, što je dokazao momak iz Portugalije koji je pre dve godine pobedio sa veoma jednostavnom i svedenom pesmom u kojoj je emocija na prvom mestu.

Izvor; Instagram

Ako se uredno složi srpski “muzički pazl“, dobijamo prikaz koji nam govori da su neke stvari pogrešno raspoređene. Na primer, broj kvalitetnih muzičara po metru kvadratnom obrnuto je proporcionalan broju nekvalitetnih izvođača na nacionalnim frekvencijama. Ima li naznaka da će se to ikada promeniti?

U našem bablu vlada samo kvalitet. Naši prijatelji i njihovi prijatelji znaju da veče provedu uz ozbiljnu muziku, uživaju da uživo prate orkestarske zvuke, umeju da se zapiju u kafani uz tamburice i zanesu sa pop-rokom na sluškama u ušima dok rade i putuju. Možda ne možemo direktno s utičemo na nacionalne frekvencije, ali garantujemo onima sa kojima delimo digitalni prostor da donosimo pravi izbor muzike.

Uz koju pesmu ili kompoziciju pomerajte tlo pod nogama dok svirate?

Trenutno jedna jedina – Moja bol. (…)

Zašto je Wonder Strings čine isključivo žene? Slučajnost?

Slučajnosti ne postoje. Četiri žene možda zvuči kao galama, ali u našem timu, čak i kada pričamo u glas, uvek se čujemo i razumemo. Iza svake uspešne žene stoji uspešna žena. Mi smo koleginice, prijateljice, kume i kao sestre.

Kako muzika utiče na život čoveka? Kada bismo uporedili dva bića, od kojih je jedno raslo ne slušajući muziku i drugo koje je stasavalo uz istu, kakva bi bila evolucija?

Ovaj bi eksperiment bilo teško sprovesti, pa čak i u mislima. Možda treba staviti u kontekst toga uz koju muziku odrastamo… Pa onda imate one koji su đuskali uz Kolibre i one sa drugačijim izborom. Negde dalje to utiče i na izbor društva, škole, poziva, posla, partnera. Muzika je pozadina za sve životne aktivnosti, pažljivo je birajte.

Izvor: Antrfile.com

Da li je onaj gore na nebu dobar DJ i da li nas opominju zvukovi koji dopiru do nas sa nebeske ploče?

Ako je Bog DJ – stvar je jednostavna: imaš nešto što ti je dato, a na tebi je kako ćeš ga iskoristiti. P!nk i ja se potpuno slažemo po ovom pitanju…

If God is a DJ, life is a dance floor 
Love is the rhythm, you are the music 

Čulo vida postalo je komercijalno. A čulo sluha?

Mislim da tu nisu problem naša čula, već naše unutrašnje potrebe. One su postale komercijalne. I u odnosu na to šta nam je potrebno, funkcionišu i naša čula.

Da li je muzika ogledalo društva ili je društvo ogledalo muzike?

Ovo je neka moderna verzija one stare – šta je starije, kokoška ili jaje? Muzika je kao govor, nekako je nerazdvojiva od društva i stepena razvoja kulture. A šta je prvo nastalo, razmislite sami.

U kom smeru se kreće barka preživelih primeraka vrste koja još uvek ima ukusa?

Barka je sve veća, ekipa za prekookeanski brod. Držimo se, čuvamo se, pratimo aktuelna dešavanja i svirke. Sretnemo se najčešće u strogom centru ili na nekom koktelu, svirci, festivalu… Uvek ima mesta za one sa dobrim ukusom, ponekad su samo skrivena od pogleda širokih masa.

Kako je nastao naziv Wonder Strings?

Desilo se nešto skroz čudesno kada smo ukrstili sve naše žice. Znate li da gudački instrumenti koji čine kvartet – dve violine, viola, violončelo, imaju ukupno 32 žice? Uz  samo 4 para ruku i 32 žice stvaramo čitav svet. To je dovoljno čudesno i vredno takvog imena, zar ne?

Grejete li se kraj vatre ostvarenih želja?

Wonder Strings kvartet je proslavio punoletstvo, a ekipa koja sada gruva je spremna za polazak u osnovnu školu. Zajedno smo odsvirale nekoliko hiljada različitih događaja, bile deo velikih proslava, jubileja, rođendana, slavile ljubav, godine, život, muziku, putovale Balkanom i Evropom. Ostvarile smo mnogo toga, a osećamo da je najbolje tek ispred nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *