Wonder Strings na beovizijskim kočijama

For years, the Wonder Strings String Quartet has created string harmony, residing in a musical paradise dominated by order, work and discipline. While hell is full of amateur musicians, the Magic Four makes a serious transcendence of notes and pleasure, opening the door to all listeners of good taste and refined hearing. The work ethic and dedication, as well as the actual success, is spoken of by the forerunner of this unbreakable musical geometry – Alexander Sandra Popovic.

 

Music is a character arrangement. If the characters are arranged in an undesirable way, it becomes noise. There is a lot of noise today that is considered music. What do you consider to be music?

Similar to words, even when they are most beautiful, if they are not arranged nicely there is no harmony. The notes are a universal language and the quality of the music always beats the noise, not decibels. Music is not only listened to by the ears, it is more often heard by the heart, when it touches a secret wire and provokes an emotion that has not been swimming for a long time … Sometimes it is watched or absorbed by all the senses.

Does classical music take a lot of math and how good are the female mathematicians at Wonder Strings?

Mathematics is a miracle and if we escape into philosophy for a moment, we must mention Plato’s famous: „The highest form of thought is in mathematics.“ We admit that we do not deal with trigonometry and integrals, but with notes we are great at handling the energy of each of us – the sound of the instrument, professional and personal wave – we multiply at least four by 4.

If the sound is arranged in musical geometry so that it touches the finer parts of our being, can this be considered an attempt to touch life itself?

Not otherwise. If we just played, we wouldn’t be where we are. We are creating a new dimension in music and drawing everyone who follows us into it.

This year Wonder Strings is working with singer Ivana Vladovic on Beovision, with the song “My Pain.” What and how much do you expect?

Ovo je naš prvi nastup na Beoviziji, posmatramo ga kao izazov kome je bilo teško odoleti. Kockice su se sklopile tako da baš 2019. bude trenutak. Izvodimo pesmu “Moja bol“ zajedno sa našim Aleksandrom Radulovićem, koga volimo da zovemo petim elementom kvarteta. Vokal Ivana Vladović, kvartet, kahon, magija Aleksandre Milutinović koja je napisala muziku i tekst… Takmičimo se za Izrael!

Kakva je ove godine konkurencija na Beoviziji?

S obzirom na to da smo se na ovo takmičenje prijavili kao skoro potpuni anonimusi za taj žanr muzike,  nismo ni kompetentni da presuđujemo o kvalitetu samog takmičenja. Na izvestan način smo “van konkurencije“.

Evrovizija je nakada bila muzički spektakl. A danas?

Evrovizija je i dalje spektakl i velika mašina za pravljenje novca. Da nije tako, ne bi ni opstajala ovoliko dugo. Kao što je naša pažnja sve kraća i zahteva mnogo jače impresije, tako i Eurosong iz godine u godinu povećava svoju potrebu za što većom senzacijom. Ipak verujem da tu takođe postoje granice, što je dokazao momak iz Portugalije koji je pre dve godine pobedio sa veoma jednostavnom i svedenom pesmom u kojoj je emocija na prvom mestu.

Izvor; Instagram

Ako se uredno složi srpski “muzički pazl“, dobijamo prikaz koji nam govori da su neke stvari pogrešno raspoređene. Na primer, broj kvalitetnih muzičara po metru kvadratnom obrnuto je proporcionalan broju nekvalitetnih izvođača na nacionalnim frekvencijama. Ima li naznaka da će se to ikada promeniti?

U našem bablu vlada samo kvalitet. Naši prijatelji i njihovi prijatelji znaju da veče provedu uz ozbiljnu muziku, uživaju da uživo prate orkestarske zvuke, umeju da se zapiju u kafani uz tamburice i zanesu sa pop-rokom na sluškama u ušima dok rade i putuju. Možda ne možemo direktno s utičemo na nacionalne frekvencije, ali garantujemo onima sa kojima delimo digitalni prostor da donosimo pravi izbor muzike.

Uz koju pesmu ili kompoziciju pomerajte tlo pod nogama dok svirate?

Trenutno jedna jedina – Moja bol. (…)

Zašto je Wonder Strings čine isključivo žene? Slučajnost?

Slučajnosti ne postoje. Četiri žene možda zvuči kao galama, ali u našem timu, čak i kada pričamo u glas, uvek se čujemo i razumemo. Iza svake uspešne žene stoji uspešna žena. Mi smo koleginice, prijateljice, kume i kao sestre.

Kako muzika utiče na život čoveka? Kada bismo uporedili dva bića, od kojih je jedno raslo ne slušajući muziku i drugo koje je stasavalo uz istu, kakva bi bila evolucija?

Ovaj bi eksperiment bilo teško sprovesti, pa čak i u mislima. Možda treba staviti u kontekst toga uz koju muziku odrastamo… Pa onda imate one koji su đuskali uz Kolibre i one sa drugačijim izborom. Negde dalje to utiče i na izbor društva, škole, poziva, posla, partnera. Muzika je pozadina za sve životne aktivnosti, pažljivo je birajte.

Izvor: Antrfile.com

Da li je onaj gore na nebu dobar DJ i da li nas opominju zvukovi koji dopiru do nas sa nebeske ploče?

Ako je Bog DJ – stvar je jednostavna: imaš nešto što ti je dato, a na tebi je kako ćeš ga iskoristiti. P!nk i ja se potpuno slažemo po ovom pitanju…

If God is a DJ, life is a dance floor 
Love is the rhythm, you are the music 

Čulo vida postalo je komercijalno. A čulo sluha?

Mislim da tu nisu problem naša čula, već naše unutrašnje potrebe. One su postale komercijalne. I u odnosu na to šta nam je potrebno, funkcionišu i naša čula.

Da li je muzika ogledalo društva ili je društvo ogledalo muzike?

Ovo je neka moderna verzija one stare – šta je starije, kokoška ili jaje? Muzika je kao govor, nekako je nerazdvojiva od društva i stepena razvoja kulture. A šta je prvo nastalo, razmislite sami.

U kom smeru se kreće barka preživelih primeraka vrste koja još uvek ima ukusa?

Barka je sve veća, ekipa za prekookeanski brod. Držimo se, čuvamo se, pratimo aktuelna dešavanja i svirke. Sretnemo se najčešće u strogom centru ili na nekom koktelu, svirci, festivalu… Uvek ima mesta za one sa dobrim ukusom, ponekad su samo skrivena od pogleda širokih masa.

Kako je nastao naziv Wonder Strings?

Desilo se nešto skroz čudesno kada smo ukrstili sve naše žice. Znate li da gudački instrumenti koji čine kvartet – dve violine, viola, violončelo, imaju ukupno 32 žice? Uz  samo 4 para ruku i 32 žice stvaramo čitav svet. To je dovoljno čudesno i vredno takvog imena, zar ne?

Grejete li se kraj vatre ostvarenih želja?

The Wonder Strings Quartet celebrated adulthood, and the now grueling team is ready to go to elementary school. Together we played several thousand different events, were part of big celebrations, anniversaries, birthdays, celebrated love, years, life, music, traveled the Balkans and Europe. We have accomplished a great deal, and we feel that the best is just ahead of us.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *