14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019.

Tema četrnaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2019, POZITIVNO/AKTIVNO, skreće pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema.  Program BINA  održava se od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, i pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y“ generacije  (milenijalci).

 

Istovremeno, kroz različite formate – izložbe, predavanja, filmove i instalacije BINA predstavlja savremenu arhitektonsku praksu  koja nastaje u potpuno  drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost. Kako biti profesionalan, ostvariti željene standarde,  a istovremeno  ostati  veran  etičkim postulatima struke teme su o kojima će se raspravljati na BINA 2019.

Kao i prethodnih godina, program manifestacije je podeljen u pet programskih  celina: U fokusu, izložbe, predavanja i seminari, šetnje i izleti i radionice.

U BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte Aleksandra Stjepanovića. U okviru ovog programa, na svečanom otvaranju manifestacije, u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 9. maja u 19 sati, biće otvorena studijska izložba “Arhitekta Aleksandar Stjepanović”, autora Jelice Jovanović, Relje Ivanić i Marka Kažića. U ovkru ovog programa biće organizovana i predavanja i šetnja kroz objekte ovog značajnog arhitekte socijalističkih vremena.

BINA izložbe koje se tradicionalno održavaju u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i galeriji Artget, kao i u galeriji FLU i Kolektiv, nam ove godine dolaze iz okruženja i sa severa Evrope, imajući u vidu da je ovogodišnja BINA u znaku ekologije, održivog razvoja i gradnje pametnih zgrada.

U okviru gostujuće izložbe iz Južnog Tirola, Austrija, NEW TRADITION/ NOVA TRADICIJA, predstaviće se sedam arhitektonskih studija i umetnika, a autori i kustosi projekta su David Kalas (arhitektura) i Liza Trokner (vizuelna umetnost).

Foto: BINA promo

MODERNI U BEOGRADU (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.

ARHITEKTONSKA NAGRADA PIRANEZI, Piranski dani arhitekture iz Slovenije predstavljaju se u galeriji Kolektiv. Prestižna međunarodna Piranezi nagrada iz oblasti arhitekture, dodeljuje se od 1989. godine i deo je međunarodne konferencije Piran Dani arhitekture (PDA). Nagrađuju se najbolje arhitektonske realizacije sagrađene u centralnoj Evropi u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i najinovativnije studentske ideje. Fokus nagrade je na renomiranom odnosu savremene arhitekture u prirodnom, kulturnom i istorijskom kontekstu.

PLASTIKA NEMA GRANICE je site-specific postavka arhitektonskog kolektiva BASURAMA, Španija, u saradnji sa galerijom Kolektiv, na Trgu Republike, i platou ispred Kulturnog centra Beograda. Basurama je umetnički kolektiv posvećen istraživanju, stvaranju u kulturi i prirodi i produkciji čija se praksa okreće oko odraza smeća, otpada i njihove ponovne upotrebe u svim njegovim oblicima i mogućim značenjima. Njihov cilj je da proučavaju te pojave svojstvene masovnoj proizvodnji realnog i virtuelnog smeća u potrošačkom društvu, pružajući različite tačke gledišta na ovu temu da bi generisati nove misli i stavove.

ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI i ARHITEKTONSKE NAGRADE – sezona 2018-19, kao i izložba aktuelnih radova arhitektonskih studija URED i AKVS iz Beograda u okviru postavke PONESI SVOJ PROJEKAT, sastavni su deo programa BINA 2019.

U okviru programa predavanja, seminara i radionica, posebno izdavajamo serijal predavanja SAVREMENA DANSKA ARHITEKTURA, koji se organizuje u saradnji sa Ambasadom Danske u Srbiji, seminar ARHITEKTI, PROJEKTANTI, PRAKTIČARI sa učesnicima iz Helsinkija i Beograda, predavanje ŽENE BAUHAUSA i druge.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture poznata je široj javnosti i po BINA šetnjama koje organizuje sa ciljem boljeg upoznavanja arhitekture grada Beograda. Besplatne tematske šetnje namenjene najširoj publici su uvek posećeni segment naše manifestacije, a ove godine ćemo obići zgradu PRIZAD-a (sadašnji Tanjug), Radio Beograd, Udruženu banku, staro jezgro Zemuna i naselje Cerak-Vinogradi. Pored već tradicionalnih  šetnji kroz arhitekturu Beograda (Alejama Novog groblja, Jevrejsko nasleđe i Žene u arhitekturi)i ove godine planirana su dva izleta: u okviru izložbe posvećene Aleksandru Stjepanoviću – obilazak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i izlet za Pančevo.

I ove godine BINA nastavlja sa projektom Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM), u okviru kog unapređujemo život stanovnika prigradskih naselja, putem edukativnih radionica i kroz male intervencije u javnom prostoru (naselje Ledine). SCCM je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Na ovogodišnjoj BINI prezentujemo Urbano Čvorište 2 – Multifunkcionalni krug. Projekat se realizuje u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”. Urbano čvorište 2 je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – letnja učionica na otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – koja ima za cilj da unapredi kvalitet života u zajednici. Zajedničkim promišljanjem svih grupa koji su povezane sa školskim dvorištem došlo se do predloga rešenja za unapređenje jednog dela dvorišta škole sa idejom da bi to mesto moglo da postane novo mesto okupljanja i razmene.

Foto: BINA promo

Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore, Kreativne Evrope; i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske i Ambasada Finske, kao i brojnih medijskih sponzora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *