Modeli kupaćih koji su obeležili istoriju a inspirišu nas i danas

Kada dođe vreme za odabir kupaćeg kostima, mnoge devojke se suoče sa činjenicom da svake godine postoji sve više i više modela u ponudi, pa je tako sve teže napraviti pravi izbor. Ipak, svaki od ovih modela je varijacija na temu različitih kupaćih kostima iz prošlosti koji su obeležili određene epohe.

Bikini –  istorija “najmanjeg kupaćeg kostima” i revolucije na plažama

Kada poželite da dočekate leto spremni uz omiljeni kupaći, često birate upravo bikini model kupaćeg kostima. Iako je danas neizostavan na plažama širom sveta, kada se tek pojavio nije bio prihvaćen sa ushićenjem, upravo suprotno.

Naime, bikini je nastao 1946. godine. Njegov kreator je Luj Rear, automobilski inžinjer iz Francuske. Kako je jedan inžinjer došao na ideju da kreira bikini? Rearova porodica je imala butik ženskog donjeg veša, pa je inspiraciju za kreiranje najpopularnijeg kupaćeg kostima pronašao baš ovde.

On je zapazio da žene dok se sunčaju stalno pomeraju delove kupaćeg kostima kako bi se što veća površina tela osunčala, što je bilo prilično zahtevno s obzirom da su tadašnji modeli pokrivali veliki deo tela.

Tada je odlučio da damama napravi kupaći koji će pokrivati znato manji deo njihovog tela i tako nastaji najmanji kupaći kostim do tada – bikini. Prvi bikini bio je oslikan uzorkom novinskog papira, te je takoreći imao novinski dezen.

Kako je bikini dobio ime?

Iste godine kada je Rear kreirao najamnji kupaći kostim za dame, Amerikanci su izveli nuklearnu probu na ostrvcetu Bikini u Južnom Pacifiku, događaj o kome je čitav svet tada govorio. Četiri dana nakon nuklearne probe, Rear je u Parizu objavio svoju kreaciju kupaćeg kostima, uz slogan “Bikini: atomska bomba”.

I zaista, vest o najmanjem kupaćem kostimu do tada odjeknula je širom sveta. Dovela je do mnoštva oprečnih reakcija i neslaganja, posebno od strane crkve koja je smatrala da nije u redu nositi ovaj odevni predmet.

O tome koliko je kontraverzan bio ovaj događaj svedoči i činjenica da Rear nije mogao da pronađe modela koji će obući bikini kako bi ga predstavio čitavom svetu. Na to je jedino pristala Mišlin Bernardini, erotska plesačica pariskog kazina.

Kupaći kostimi sa dubokim strukom – vintidž i ženstvenost

Bikini nije bio prvi dvodelni kupaći koji se nosio. Pre njega bili su popularni modeli čiji je donji deo ima dubok struk, u kome je ženska figura bila lepo oblikavana, a ujedno je bio pokriven veći deo tela, o čemu se u prošlosti veoma vodilo računa.

Danas takođe možemo videti kupaće koji pokrivaju veći deo stomaka i kreiraju struk, ali se oni sada nose upravo zato što su mnoge dame otrkile kako ovakav oblik kupaćeg kostima na najbolji način kamuflira nedostatke, naglašavajući lepotu ženskog tela.

Sada postoje različite varijacije na temu kada je reč o kupaćim kostimima a dubokim strukom, kako u kroju tako i u dezenu. Jedan od dezena koji je takođe inspirisan prošlošću jesu i tufnice. One su bile izuzetno popularne tokom šezdesetih godina, a dame širom sveta ih i danas rado nose.

Kupaći kostimi sa mornarskim dezenom – asocijacija koja ne izlazi iz mode

Ukoliko odaberete kupaći kostim koji na sebi ima kombinaciju plave, bele i crvene boje, pruge, ili mala kormila i sidra, znači da ste odabrali kupaći sa mornarskim dezenom. Kada je ovaj dezen nastao bio je omiljen s obzirom na to da je na pravi način oslikavao doživljaj mora.

Danas je takođe zastupljen na velikom broju kupaćih kostima, a kako se moda razvijala i mornarski dezen je dobijao nova ruha. Ipak, njegove glavne odlike zaista jesu kombinacija plave, bele i crvene boje sa različitim brodskim motivima. Uz ove kupaće kostime danas obično postoje i čitave kolekcije plažnog programa.

Verovatno da bar jedan od navedenih modela i sami posedujete. Bez obzira na to što vaše bake ili mame možda ne bi odabrale isti kupaći kostim kao vi danas, moramo se složiti da su osnove na kojima leži današnja proizvodnja kupaćih kostima, zaista potekle od davnina.


Autor: avokado.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *