Rad na sebi je uvek opcija – kako optimalno iskoristiti slobodno vreme?

Prolećna izolacija sigurno nije bila ničiji plan za 2020. godinu. Neko je planirao putovanje, drugi su čvrsto odlučili da treniraju svako jutro u priodi, a verovatno ima i onih koji su za ovaj period pripremali ludu rođendansku proslavu. Sada kada je gotovo sve otkazano, umesto da žalimo za propalim planovima, trebalo bi da se okrenemo onim stvarima koje su uvek dostupne i koje apsolutno ne mogu biti otkazane. 

Naravno, u pitanju je dubinski selfcare, a pod tim mislimo na sve moguće aspekte rada na sebi i ulepšavanja, kako spoljašnjeg izgleda tako i onog unutrašnjeg. Prvo pravilo jeste da posmatrate ovaj period kao iznenadni odmor koji vam je pružen kako biste se konačno potpuno posvetili sebi, a drugo se odnosi na uvođenje novih navika koje će izolaciju učiniti prijatnijom i zabavnijom. Krenimo redom.

#1 Pronađite tri neobične destinacije i planirajte putovanja

Možda su putovanja otkazana za proleće, ali i dalje možemo da se nadamo letu, dok je gotovo izvesno da ćemo na jesen već funkcionisati normalno, a to podrazumeva turističke obilaske.

Mi predlažemo da istražite tri neobične destinacije koje vas privlače, i isplanirate svoje nove avanture. Neka vaša naredna putovanja budu izlazak iz zone komfora – putujte vozom i upoznajte prirodne predele strane države ili kampujte na plaži. Planirajte obilazak manjih gradova i izađite iz gužve metropola. Posetite najpoznatije svetske muzeje.

Ako ste poslednjih godina letovali na crnogorskom primorju, planirajte tursku obalu, ili na primer grčko ostrvo Zakintos za ovu godinu. Ako je šoping dosad bio neizostavan deo vašeg putovanja, zamenite ga obilaskom atrakcija karakterističnih za datu zemlju. Jednostavno planirajte nove stvari kojima dosada niste bili skloni. 

Možda to zvuči pomalo komplikovano, ali sada definitivno imate vremena da razradite svaki detalj jednog novog turističkog iskustva, pa zašto ne biste već sada napravili dobar plan?

Safari u Africi naredne sezone? Može. Plivanje sa delfinima ovog leta? Uvek!

Nije važno da li ćete ove planove realizovati ove ili naredne godine, važno je da nešto planirate i da se nečemu novom radujete!

#2 Napravite svoju beauty rutinu

Umor više nije izgovor za tamne kolutove ispod očiju ili suvu kožu. Pronađite recepte za prirodne maske za lice koje možete napraviti u sopstvenoj režiji, i jednostavnim mešanjem sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji, napravite masku koja će negovati vaše lice dok pijete jutarnju kafu, a večernju rutinu obogatite laganom masažom lica ili mirisnom kupkom. 

Beauty rutina znači i treniranje, a period izolacije je idealan za svakodnevno vežbanje. Dovoljna vam je samo jedna tuber traka, par malih tegova ili čak flašica vode, mesto na koje ćete staviti svoju prostirku – i šta vam više treba za sjajan trening?

#3 Književni maraton – upoznajte zemlju kroz njenu književnost

Uvedite novo “pravilo” čitanja – upoznajte određenu zemlju, region ili čak kontinent kroz njene naistaknutije pisce.

Ukoliko vam je interesantna Latinska Amerika, krenite od Maria Vargasa Ljose (Grad i psi), preko Gabrijela Markesa (Sto godina samoće), pa ćete stići i do Izabele Aljende (Kuća duhova). Navedena imena pripadaju najpoznatijim piscima Južne Amerike, koji su stvorili kultna dela poznata svuda u svetu.

Ako je predmet vašeg interesovanja ipak Rusija, krenite od njenih čuvenih klasika – Dostojevski, Tolstoj i Ljermontov nikada neće izaći iz “mode”. Za svaku državu mogli bismo navesti po nekoliko istaknutih pisaca koji su je najbolje oslikali, ali taj izbor prepuštamo vama – učinite svoj karantin lepšim i zanimljivim uz dobre knjige.

#4 Pišite dnevnik ili kreirajte blog

Period izolacije je prošaran različitim osećanjima, a osećanja su tu da se dele i pokazuju, nikako da se skrivaju. Zato, ako već nemate tu naviku, počnite da pišete dnevnik. Stavite na papir sve što vas muči, naglasite šta vas to raduje tokom dana, a šta vam ipak nije ok. Kako god da se osećate pre pisanja dnevnika, posle nekoliko ispunjenih stranica ćete osetiti olakšanje, jer papir trpi sve ispovesti.

Ukoliko u vama ipak čuči ozbiljan talenat za pisanje, otvorite blog! Kreirajte sadržaj oblikovan sopstvenom inspiracijom i stavovima, pa podelite sa ljudima ono što mislite. Obradite detaljno neku temu, otvorite diskusiju ili napravite zanimljivu galeriju sa prethodnih putovanja. Lepe priče i pozitivne teme uvek dobro prolaze, a vi ćete imatu novu kreativnu zanimaciju koju možete praktikovati i nakon karantina.

#5 Krenite sa učenjem novog jezika – ali stvarno

Učenje je pojavom raznih aplikacija odavno izgubilo svoje tradicionalno značenje. Ne, za učenje stranog jezika vam nisu potrebne knjige koje ćete listati 45 minuta za radnim stolom – postoje mnogo zabavniji i praktičniji načini. Duolingo nudi učenje stranih jezika kroz zanimljive igrice i dinamične lekcije. Tempo učenja određujete sami, a aplikaciju možete koristiti kad god to poželite.

Upotpunite ove “lekcije” gledanjem neke nove serije na italijanskom, ruskom ili nekom drugom jeziku koji ste izabrali, i već ste napravili dovoljno! Za nekoliko dana znaćete osnovne reči, za par nedelja sklapaćete rečnice, a za koji mesec ćete verovatno i pričati novi jezik, I sve to kroz zabavu, igru i gledanje serija. Zaista nije teško, ukoliko imate volju da učinite nešto za sebe.

Ne čekajte da period izolacije prođe – iskoristite vreme koje imate sad a niste ga imali ranije da naučite nešto novo, uvedete bolje navike, pripremate zdravija jela. Izađite iz ove situacije bolji, uspešniji i srećniji, i bićete spremniji nego ikad za sve drugo što dolazi!


Autor: avokado.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *